Geefwet - 'Cultuur daar geef je om'

Met “Cultuur, daar geef je om” heeft het Ministerie van OCW in augustus 2012 de Geefwet in het leven geroepen om de cultuurinstellingen te ondersteunen gedurende een periode van 5 jaar. Tot en met 2017 levert een gift aan een ANBI- instelling extra voordeel op in de inkomstenbelasting.

Dit najaar is een speciale aandacht op televisie, radio en Internet, waarbij particulieren, bedrijven en instellingen attent worden gemaakt op het belang van cultuur en de grote fiscale voordelen van schenken aan een ANBI-instelling. Ook ons museum is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Mocht u interesse hebben om in het kader van deze Geefwet iets voor ons museum te willen betekenen, dan kunt u voor informatie contact opnemen met de penningmeester de heer G. de Graaf; via info@kapelvanverbeelding.nl

Algemene informatie

Stichting Drukkerij Museum beheert de Historische Drukkerij - Kapel van Verbeelding

Post- en bezoekadres: Jodenstraat 22 6211 ER Maastricht


www.kapelvanverbeelding.nl

info@kapelvanverbeelding.nl

RSIN/fiscaalnummer 810257798

Doelstelling Stichting Drukkerij Museum

De Stichting exploiteert de Historische Drukkerij - Kapel van verbeelding ten behoeve van een breed publiek met name uit Nederland, België en Duitsland. Het museum streeft naar het behoud en inzicht in de kunst- zinnige ontwikkeling van de druk- en prentkunst.                    

aandachtspunten zijn :

  • techniek en grafisch kunstenaarschap
  • de ontwikkeling van de druk-en prentkunst; van boekblok tot de ets van Rembrandt van  Rijn en de lithodruk van Toulouse -Lautrec.
  • techniek en de mens erachter: industrieel erfgoed uit Maastricht en omgeving met een compleet ingerichte drukkerij rond 1900.  met diverse    grafische collecties.
  • de ‘Regout drukwerkplaats waar het proces van de decoratie bij de aardewerkfabriek de Sphinx word getoond.
  • de hedendaagse kunst van de kunstenaar René Glaser.
  • beheren en tonen van de monumenten waarin het museum gevestigd is die tot de cultuur  historie/erfgoed van Maastricht horen.

Beleidsplan Stichting Drukkerij Museum

2019 - 2024 Van Drukkunstmuseum naar Kapel van Verbeelding.

Het Drukkunstmuseum in de Jodenstraat in Maastricht staat aan de vooravond van een evolutie. Een ontwikkeling van een traditioneel museum dat het ambacht en de kunst van drukwerk centraal stelt, naar een verrassend en bij momenten overweldigend museum, dat de bezoeker meeneemt in de kunst en belevingswereld van kunstenaar René Glaser.

Het streven is om begin september 2024 de transitie van Drukkunstmuseum naar museum Kapel van Verbeelding te doen plaatsvinden. In de overgangsfase is het de Kapel van Verbeelding in wording. In deze fase werken we aan het werven van vrijwilligers, de nieuwe website en gerichte PR-acties. Het museum Kapel van Verbeelding gaat qua openingstijden nog op dezelfde voet verder.


Functies en namen van de van de bestuurders:

KvK-nummer 41077787

de Graaf, Gerardus Albertus / Voorzitter/Penningmeester

Glaser, Reinaldus Johannus Franciscus Clemens / Secretaris/Directeur

Krijgsman, Edith Francina Aletta /  Bestuurslid


Hermens, Franciscus Andrianus Wilhelmus Jozef / Bestuurslid

Janssen, Johannes Michiel Maria / Bestuurslid




Kapel van Verbeelding

Het museum ‘Kapel van Verbeelding’ met de Kamer van de Gedachtenmechanica

In het nieuwe museum leiden verschillende museumruimten naar de bovenzaal van het kapelgebouw. Hier is het verborgen Gesamtkunstwerk de ‘Kamer van de Gedachtenmechanica’ ingericht.

Een belangrijk onderdeel blijft de Historische Drukkerij uit 1900 op de begane grond bij de entree. Het is een grafisch atelier met toepasselijke naam ‘Vermenigvuldiging van de Verbeelding’. De diverse druktechnieken staan nu ten dienste van de kunstenaar.

Vernieuwde inrichting museum ruimten

In het najaar 2023 heeft er, naast de al werkzame grafisch ontwerper Frank Hermens, ook een samenwerking plaatsgevonden met de Maastrichtse architect Jo Janssen. Het team heeft hard gewerkt aan de passende inrichting en routing van de museumruimten. 

Aankleding binnenplaats

De binnenplaats is nu een centrale plek met elementen uit het erfgoed van Maastricht.       

Vernieuwing etalage en entree

Vanuit de etalage is nu een doorzicht mogelijk naar de binnenplaats. De linker- en rechterkant van de etalage zijn voorzien van een geschilderd paneel.

Beloningsbeleid

De bestuurders van de Stichting Drukkerij Museum ontvangen alleen een vergoeding van redelijkerwijze gemaakte onkosten. Vacatiegeld is niet van toepassing.